KAPSALON DAR

WAT IS "KAPSALON DAR"?

In “Kapsalon Dar” kunnen mensen hun haar laten knippen door jongeren tegen een vrije bijdrage. Het salon, gerund door jongeren, biedt een alternatief voor dure kappersdiensten. Het is niet alleen een werkplaats, maar ook een plek waar verhalen worden gedeeld en vastgelegd tijdens intieme kappersgesprekken. Deze verhalen worden vervolgens verspreid door middel van een podcasts op Spotify, YouTube, Instagram en TikTok, met als doel een breder publiek te bereiken.

Lokale evenementen worden georganiseerd om de verhalen te delen. Het kapsalon fungeert tevens als ontmoetingsplek in de geest van de (noord)Afrikaanse ‘barbershopculture’, waar gelijkgestemden kunnen samenkomen en chillen. 

Dit initiatief combineert sociale cohesie, ondernemerschap en artistieke expressie, en wordt ondersteund door de Vlaamse overheid.

WAT ZIJN DE DOELSTELLINGEN?

Sociale cohesie: We verbinden het perspectief van jongeren én klanten via dialoog in de kapperstoel door uitlopende klanten te zoeken en verbreden zo hun netwerk. We bieden diverse, verbindende verhalen bovenlokaal aan en werken aan een positieve wijkidentiteit. Jongeren vertellen/capteren zelf verhalen ten laten zo hun leefwereld zien. We organiseren verbindende evenementen zoals een live podcasts, een filmvoorstelling in het thema,.. en nodigen zo een breder publiek uit.
We leren jongeren signalen ontvangen en doorspelen via de juiste kanalen. We wakkeren verantwoordelijkheidszin en burgerzin aan

Ondernemen: We leren jongeren een zaak op starten en draaiende houden. DIt gaat van de aankleding, promotie, budgetbeheer, partners zoeken, producten aanvullen, onthaal enz. We leren jongeren professioneel communiceren bij het zoeken naar verhalenvertellers.

Artistiek: De jongeren gaan creatief aan de slag gaan met verhalen en experimenteren met verschillende mediadragers
We leren de jongeren zelfvertrouwen om mensen te bevragen. We begeleiden jongeren naar geschikte workshops. We zoeken samen naar gepaste lesgevers/workshops (we voorspellen interviewtechnieken, studiotechnieken, montage, hoe schrijf je mails, hoe start je zaak op, enz)